Een spiraaltje als je jong bent (tot 21 jaar)

Jonge vrouwen met een spiraaltje: natuurlijk kan dat!

Zodra een jonge vrouw een regelmatige cyclus heeft, is een spiraaltje een prima optie,” zegt dokter Johan Van Wiemeersch. Hij is gynaecoloog in Antwerpen en vice-voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor obstetrie en gynaecologie.

Langdurig en veelvuldig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een spiraaltje een veilig anticonceptiemiddel is voor alle vrouwen tenzij contra-indicatie. Het kan dus ook gebruikt worden door jonge vrouwen.” voegt hij toe.

Mijn mama vertelt wat anderswie heeft gelijk?

Vroeger werd er in de volksmond wel eens gezegd: ‘geen kinderen gehad = geen spiraal’. Dat is vandaag achterhaald en dat is een goede zaak. Een spiraaltje biedt heel wat gebruiksgemak: het is een methode om je langdurig en zonder zorgen te beschermen tegen zwangerschappen. Dat is voor heel wat vrouwen een fantastische troef, want ‘vergeten’ is hiermee van de baan.

Zonder of met hormonen?

Er is voor elk wat wils. Als jonge vrouwen een spiraaltje vragen, stellen we in eerste instantie een hormoon houdend spiraaltje voor. Dat is niet voor iedereen de juiste keuze. Vrouwen die last hebben van acné, kiezen best voor een spiraaltje zonder hormonen. Hormonen kunnen immers de acné verergerenen dat willen we niet.”

Er zijn steeds meer jonge vrouwen die vandaag bewust kiezen voor anticonceptie zonder hormonen. Ook aan die vrouwen stellen we het hormoonvrij spiraaltje voor,” zegt dr. Van Wiemeersch.

Het hormoonvrij bolvormig spiraaltje

Recent kwam het hormoonvrij bolvormig spiraaltje op de markt in België: een doeltreffende, zorgeloze, veilige en omkeerbare hormoonvrije contraceptie (tot hoogstens 5 jaar). Dit spiraaltje kan gebruikt worden door alle vrouwen vanaf 15 jaar (tenzij contra-indicatie). IUB™ is de officiële naam van dit spiraaltje. ‘IUB’ staat voor intra-uterien bolletje.

De IUB™ bestaat uit een draad met vormgeheugenlegering waarop 17 koperen kraaltjes zijn verdeeld. Eenmaal in de baarmoeder, neemt het spiraaltje de vorm aan van een bolletje.In tegenstelling tot klassieke spiraaltjes (die de vorm van een T hebben) heeft de IUB™ geen harde of uitstekende delen. Omdat het spiraaltje volledig is afgestemd op de vorm en de omvang van de baarmoeder, vindt het steeds de beste positie in de baarmoeder. De IUB™ is uniek: dit is het allereerste 3 dimensioneel bolvormige koperspiraaltje. Het  is ook het kleinste spiraaltje op de markt. Het bolletje dat zich in de baarmoeder vormt, heeft een diameter van 15 mm.

De IUB™ is gratis voor vrouwen tot 21 jaar

De overheid voorziet een extra tegemoetkoming in de prijs van voorbehoedsmiddelen voor jonge vrouwen.

Vrouwen jonger dan 21 jaar kunnen hiervan gebruik maken. Hierdoor is het bolvormig spiraaltje voor hen gratis. Bij de aankoop in de apotheek wordt deze extra tegemoetkoming automatisch verrekend. Een woordje uitleg: Vrouwen die jonger zijn dan 21 jaar krijgen van het RIZIV een extra tegemoetkoming van 3 € per maand voor voorbehoedsmiddelen. Omdat de IUB™ 5 jaar werkzaam is, komt de maximale tussenkomst neer op 3 € x 60 maanden (5 jaar) = 180 €. De verkoopprijs van het bolvormig spiraaltje bedraagt 139,75€. De volledige kost is hierdoor gedekt.

Vrouwen vanaf 21 jaar hebben geen recht op deze extra tegemoetkoming van het RIZIV. Sommige ziekenfondsen komen tussen in de kosten voor anticonceptie. Deze informatie vind je op de website van het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten.

BE-IUB-1118-005-GOEDKEURING MEDISCHE INFORMATIE 19/12/2018