Meer informatie

Screen Shot 2018-03-15 at 20.59.19De IUB™ is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een passende oplossing voor iedereen die op zoek is naar een doeltreffende, zorgeloze, veilige en omkeerbare hormoonvrije contraceptie (tot hoogstens 5 jaar).

De IUB™is hormoonvrij. Je hebt dus elke maand een eisprong én je wordt elke maand ongesteld. Je cyclus loopt dus 100% natuurlijk door.

De koperen kraaltjes op het spiraaltje voorkomen zwangerschap. Die zorgen ervoor dat sperma de eicel niet kan bereiken. Er is geen bevruchting en innesteling van de eicellen.

Voor wie is de IUB™ geschikt? Het hormoonvrij bolvormig spiraaltje is geschikt voor vrouwen van 15 jaar en ouder (tenzij contra-indicatie).

De IUB™ heeft heel wat troeven in huis:

 • Het is een doeltreffende, zorgeloze, veilige en omkeerbare hormoonvrije contraceptie (tot hoogstens 5 jaar).
 • Het is hormoonvrij. Heel wat vrouwen zoeken vandaag een hormoonvrije oplossing.
 • Plaatsing is eenvoudig dankzij de kleine diameter van de inbrenghuls (3,2 mm). Door de bolvorm is het spiraaltje altijd juist gepositioneerd in de baarmoeder. Er is een laag risico op perforatie en expulsie, minder irritatie van de baarmoederwand – waardoor je minder krampen of bloedingen hebt.
 • Het is geschikt voor vrouwen met en zonder kinderen.

Is de IUB™ ook geschikt voor jonge vrouwen en vrouwen zonder kinderen?

Lange tijd waren artsen weigerachtig om een spiraaltje te plaatsen bij erg jonge vrouwen of vrouwen zonder kinderen. Met de komst van de nieuwe generatie spiraaltjes, is dat niet meer het geval. De IUB™ is het allerkleinste spiraaltje dat vandaag beschikbaar is en vindt dankzij de bolvorm steeds de beste positie in de baarmoeder. Dat maakt het geschikt voor vrouwen vanaf 15 jaar – met en zonder kinderen.

Welke vragen helpen je beslissen of de IUB™ een geschikt middel is voor jou?

 • Ik wil een hormoonvrije oplossing
 • Ik wil een oplossing op lange termijn
 • Ik wil anticonceptie waarvan de werking onmiddellijk stopt als ik het verwijder

De IUB™ is niet geschikt voor vrouwen die:

 • Zwanger zijn – of denken zwanger te zijn
 • Een abnormaal gevormde baarmoeder hebben
 • Een bekkeninfectie hebben (adnexitis genoemd – PID)
 • Baarmoeder- of baarmoederhalskanker hebben
 • In de afgelopen 3 maanden een baarmoederontsteking hebben gehad na een zwangerschap of abortus
 • Onverklaarbaar vaginaal bloedverlies hebben
 • Een baarmoederhalsinfectie hebben
 • De ziekte van Wilson hebben (een stofwisselingsziekte waarbij koper zich in het lichaam opstapelt)
 • Allergisch zijn voor één van de materialen van het koperspiraaltje spiraaltje
 • Al een anticonceptiemiddel in hun baarmoeder hebben

HOE KAN IK DE IUB™ VERKRIJGEN?

Het spiraaltje koop je in de apotheek.

De IUB™ wordt altijd geplaatst door een arts. Die kan het er ook makkelijk weer uithalen.

De IUB™ wordt geplaatst tijdens een bezoek bij de arts. Het plaatsen gaat snel en verloopt volgens vooraf bepaalde stappen:

 1. Het hormoonvrij bolvormig spiraaltje wordt geplaatst tijdens een raadpleging bij de arts. Het plaatsen gaat erg snel en gebeurt in vooraf bepaalde stappen.
 2. Tijdens de raadpleging wordt eerst de positie en de grootte van de baarmoeder bepaald.
 3. De vagina en baarmoederhals worden gereinigd.
 4. Na het opmeten van de baarmoeder wordt een zeer dunne plastieken huls in de baarmoeder geschoven. Daarin zit het spiraaltje.
 5. Zodra die huls wordt verwijderd, blijft het spiraaltje achter in de baarmoeder. Die neemt direct de vorm van een bolletje aan. 2 korte, blauwe draadjes komen vanuit de baarmoederhals in de vagina. Die draadjes dienen om het spiraaltje later weer te verwijderen. Het plaatsen van het spiraaltje is niet pijnlijk. Sommige vrouwen hebben na het plaatsen beperkt krampen en bloedverlies. Dat verdwijnt erg snel.
 6. Tijdens een opvolgafspraak controleert de arts of het spiraaltje goed zit.
 7. Ga op jaarlijkse controle bij je arts. Het spiraaltje kan 5 jaar in de baarmoeder blijven. Als je dat wenst, kan na het verwijderen van het spiraaltje onmiddellijk weer een nieuw spiraaltje geplaatst worden.

HOEVEEL KOST DE IUB™?

De kost hangt af van je leeftijd. De overheid voorziet een extra tegemoetkoming in de prijs van voorbehoedsmiddelen voor jonge vrouwen.

Vrouwen jonger dan 21 jaar kunnen hiervan gebruik maken. Hierdoor is het bolvormig spiraaltje voor hen gratis. Bij de aankoop in de apotheek wordt deze extra tegemoetkoming automatisch verrekend.

 • Een woordje uitleg: Vrouwen die jonger zijn dan 21 jaar krijgen van het RIZIV een extra tegemoetkoming van 3 € per maand voor voorbehoedsmiddelen. Omdat de IUB™ 5 jaar werkzaam is, komt de maximale tussenkomst neer op 3 € x 60 maanden (5 jaar) = 180 €. De verkoopprijs van het bolvormig spiraaltje bedraagt 139,75€. De volledige kost is hierdoor gedekt.

Vrouwen vanaf 21 jaar hebben geen recht op deze extra tegemoetkoming van het RIZIV. Sommige ziekenfondsen komen tussen in de kosten voor anticonceptie. Deze informatie vind je op de website van het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten.

VERWIJDEREN VAN DE IUB™

IUB™ verwijderen is heel eenvoudig. Tijdens een raadpleging bij de arts wordt het spiraaltje er dankzij de twee blauwe draadjes uitgetrokken. Het bolletje ontrolt zich natuurlijk en snel – daardoor glijdt het gemakkelijk weer uit de baarmoederhals.

Het verwijderen van (eender welk) spiraaltje kan vervelend zijn en enkele minuten pijnlijk aanvoelen. Bloedverlies kan optreden na het verwijderen, maar dat verdwijnt erg snel.

BELANGRIJK: Na het verwijderen van het bolvormig spiraaltje stopt de contraceptieve werking onmiddellijk. Je kan dus onmiddellijk zwanger worden als je onbeschermde seks hebt. Omdat IUB™ geen hormonen bevat, heeft het verwijderen van het spiraaltje geen invloed op je cyclus.

SEKS, TAMPONS, CONDOOMS … MET DE IUB™

Die kan je allemaal zonder probleem gebruiken.

 • SEKS: Tijdens het vrijen voel je het spiraaltje niet zitten. Soms worden de blauwe draadjes niet kort genoeg afgeknipt en kan de penis tijdens seks de draadjes voelen. De arts knipt deze dan korter. Hierdoor voel je de draadjes niet meer.
 • CONDOOMS: Omdat het spiraaltje niet beschermt tegen seksueel overdraagbare ziekten, is het slim om een condoom te gebruiken als je seks hebt met iemand anders dan je vaste partner. De blauwe draadjes beschadigen een condoom niet.
 • TAMPONS: Tampons kunnen zonder probleem gebruikt worden.

NEVENWERKINGEN EN PROBLEMEN MET DE IUB™

De meest voorkomende bijwerkingen van de IUB™ zijn zwaardere en langere menstruaties en wat bloedverlies tussen de menstruaties. Deze bijwerkingen verminderen of verdwijnen in het algemeen na 2-3 maanden. Dit is de tijd die nodig is om je baarmoeder te laten aanpassen aan een intra-uterien spiraaltje. Wanneer IUB™wordt geplaatst, kan je krampen of steken voelen. Na afloop voelen sommige vrouwen zich gedurende enkele minuten zwak, misselijk of duizelig. Dit gaat snel over en er zijn geen verdere complicaties mee verbonden.

 • PERFORATIE: Zelden gebeurt het dat een spiraaltje -vooral tijdens de plaatsing- door de wand van de baarmoeder gaat. Dit heet “perforatie”. Wanneer het spiraaltje de baarmoeder perforeert, moet het spiraaltje verwijderd worden. Een operatie kan hiervoor nodig zijn. Een perforatie van de baarmoeder kan infecties, littekens of schade aan andere organen veroorzaken. Als de IUB™ de baarmoeder perforeert, bent u niet meer beschermd tegen zwangerschap.
 • UITSTOTING: De IUB™ kan gedeeltelijk of volledig uit de baarmoeder vallen. Dit wordt uitstoting genoemd. Vrouwen die nooit zwanger zijn geweest, hebben een hogere kans dat het spiraaltje wordt uitgestoten dan vrouwen die eerder zwanger zijn geweest. Als je vermoedt dat het spiraaltje gedeeltelijk of volledig is uitgestoten, gebruik dan aanvullende anticonceptie, zoals een condoom, en neem contact op met je arts. Herplaats nooit een eerder gebruikt spiraaltje.

Neem altijd contact op met je arts als je:

 • Zwanger bent / denkt te zijn
 • Buikpijn, bekkenpijn of pijnlijke geslachtsgemeenschap hebt
 • Ongewone of slecht ruikende vaginale afscheiding of genitale zweertjes hebt
 • Koude rillingen, onverklaarbare koorts hebt
 • Blootgesteld kan zijn aan seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)
 • Andere onderdelen dan de draadjes van het spiraaltje kan voelen
 • Jij/je partner Hiv-positief wordt/worden
 • Heftige en langdurige vaginale bloedingen hebt
 • Een menstruatie overslaat